filter_list Filtr

Nejchladnější místa na Zemi: Kde se nacházejí a jak extrémní jsou jejich teploty

access_time 9.Október, 2023 remove_red_eye 2226

Naše planeta Země je domovem mnoha fascinujících přírodních jevů a lokalit, některé z nich jsou proslulé svým mrazivým a nehostinným klimatem, kde teploty klesají na neuvěřitelně nízké hodnoty. V tomto článku se podíváme na některá z nejchladnějších míst na Zemi, kde teploty mohou klesnout na úrovně, které jsou pro lidský život nesmírně náročné.

Antarktida

Antarktida je nejchladnějším místem na Zemi, kontinent obklopený oceánem a proslulý svými drsnými zimami. Nejchladnějším místem v Antarktidě je místo nazývané Vostok, kde byla zaznamenána nejnižší teplota na Zemi: až -128,6 stupňů Celsia (-198 stupňů Fahrenheita). Toto místo je tak extrémní, že lidé zde nemohou dlouhodobě žít bez specializované výstroje a přípravy.

Sibiř, Rusko 

Sibiř, obrovský region v Rusku, je proslulý svými drsnými zimami. Oblast Ojmjakon, která se nachází v Sibiři, je jedním z nejchladnějších osídlených míst na Zemi. Zde mohou teploty během zimy klesnout pod -50 stupňů Celsia (-58 stupňů Fahrenheita). Ojmjakon je domovem odvážných obyvatel, kteří se naučili přizpůsobit se extrémním podmínkám.

Barrow (Utqiaġvik), Aljaška, USA 

Město Barrow, nyní známé jako Utqiaġvik, se nachází v extrémním severu Aljašky. Je to nejsevernější obydlené místo ve Spojených státech a jedno z nejchladnějších míst v Severní Americe. Teploty zde v zimě mohou klesnout pod -30 stupňů Celsia (-22 stupňů Fahrenheita), a během polární noci může slunce svítit jen několik hodin denně.

Verchojansk, Rusko 

Verchojansk, další město v Sibiři, je jedním z nejchladnějších obydlených míst na Zemi. Zde byly zaznamenány teploty klesající až na -67,7 stupňů Celsia (-89,8 stupňů Fahrenheita). Jedná se o místo, kde lidé čelí neúprosným zimám a žijí v extrémně tvrdých podmínkách.

Deqen De-Na Mu Cang-Chiang Plateau, Tibet 

Deqen De-Na Mu Cang-Chiang Plateau v Tibetu patří mezi nejchladnější místa v Asii. Teploty zde mohou klesnout na úroveň kolem -40 stupňů Celsia (-40 stupňů Fahrenheita). V tomto horském regionu se lidé musí vypořádat nejen s extrémním chladem, ale také s nízkým obsahem kyslíku v atmosféře.

Tato nejchladnější místa na Zemi představují přírodní divy, které nám připomínají, jak rozmanitý a nehostinný může být náš svět. Lidé, kteří obývají tato území, musí mít mimořádnou odolnost a být dobře připraveni na konfrontaci s extrémními teplotami a podmínkami. I když se tato místa mohou zdát pro běžného člověka neobvyklá, jsou nezbytnou součástí našeho světa a jeho ekosystémů.

access_time 9.Október, 2023
INTERNETBANKING