filter_list Filtr

Studené ruce, co je způsobuje?

access_time 8.Október, 2020 remove_red_eye 11305

Venku je příjemné podzimní počasí, ale vaše ruce jsou zamrzlé. Pokud vám je tato situace povědomá, máme pro vás informace, proč je tomu tak. V případě, že není, patříte k těm šťastnějším. V chladném počasí jsou studené ruce běžným projevem lidského organismu. Naše cévy se pod vlivem chladu zužují, takže naše končetiny nejsou dobře prokrvené. Pojďme se však podívat na důvody, které mohou způsobit studené ruce i v teplejších měsících.
 

Anémie

Termín anémie je zdravotní stav, který se vyznačuje nedostatečným fungováním červených krvinek. Způsobuje ji několik faktorů - chronické choroby jako je např. rakovina nebo krevní ztráty.

Každá červená krvinka obsahuje hemoglobin, na železo bohatý protein. Ten se váže na kyslík v krvi a přenáší ho do buněk v celém lidském těle, které potřebují kyslík pro správné fungování. Buňky s nedostatečným množstvím červených krvinek nedostávají kyslík, což způsobuje nedostatek energie v lidském těle a studené ruce.
 

Cukrovka

Miloň děti i dospělé na celém světě trpí cukrovkou jinak nazývanou i diabetes. Je to chronické onemocnění, které nastane ve chvíli, kdy vaše tělo nedokáže vyrobit dostatečné množství inzulínu nebo inzulín neplní svou práci.

Inzulín je hormon, který produkuje slinivka a jeho hlavním úkolem je regulace hladiny cukru v krvi, tedy glukózy. Glukóza proudí v krevním oběhu a slouží jako hlavní zdroj energie pro buňky. V případě nedostatku inzulínu zůstává glukóza v krvi, což způsobuje neefektivní fungování buněk a nedostatek energie. Příliš vysoká hladina cukru v krvi poškozuje krevní cévy a nervy, čehož důsledkem jsou studené ruce.
 

Sklerodermie

Toto slovo slyšíte pravděpodobně po první krat. V lidské řeči znamená onemocnění, které způsobuje ztvrdnutí kůže pojivové tkáně. Známe 2 druhy sklerodermie:

  • lokalizovaná - obvykle u dětí a má vliv pouze na kůži
  • systémová - nejčastěji u dospělých žen a má vliv na kůži a vnitřní orgány

Do dnešního dne nebyla odhalena přesná příčina sklerodermie, ale lékaři se domnívají, že jde o autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje, pokud imunitní systém způsobuje zánět, Tento zánět ma za následek zvýšenou produkci kolagenu v kůži a pojivové tkáni, což způsobuje studené ruce a slabost těla.
 

Addisonova choroba

Jinak známá jako nemoc, kdy nadledvinky nedokáží produkovat dostatek hormonů. Ty se nacházejí těsně nad ledvinami a produkují adrenalin, noradrenalin a steroidní hormony.

Nedostatek těchto hormonů způsobuje množství příznaků, jako například ztráta chuti k jídlu, hubnutí, nedostatek energie a snížení krevního tlaku. Nízký krevní tlak ovlivňuje krevní oběh v rukou a nohou, což vede k pocitu studených rukou a nohou.
 

Nedostatek železa

Příznaky jako křehké vlasy, lámání nehtů a tiky v očích může způsobovat nedostatek železa v organismu. Tělo se ho snaží vyrovnávat prostřednictvím krevního oběhu, což může vést ke změně našeho pocitu tepla a chladu.
 

Pravidelné užívání léků

Určité léky jako např. betablokátory, snižují krevní tlak a mohou způsobit zúžení tepen v rukách. Ty mohou způsobit pocit studených prstů a rukou. Stejný vedlejší účinek mají často i léky na migrénu nebo proti bolesti.
 

Snížená funkce štítné žlázy

Lidem se sníženou funkcí štítné žlázy je častější zima. Důvodem je, že štítná žláza neprodukuje dostatečné množství hormonů, což zpomaluje důležité metabolické procesy. Zvýšenou citlivost na chlad tedy způsobuje snížená funkce štítné žlázy.
 

Jak bojovat se studenými rukama?

Jasná odpověď na tuto otázku neexistuje. Pokud máte příznaky některého z výše uvedených onemocnění, určitě doporučujeme problém probrat s lékařem. Problém studených rukou však mohou vyřešit i kvalitní vyhřívané rukavice. Technologie jde rychlým krokem vpřed a v dnešní době je na trhu množství modelů vyhřívaných rukavic pro různé sporty, ale i volný čas.

V případě, že máte problém i se studenými nohama, doporučujeme přečíst si článek Studené nohy, co je způsobuje?

access_time 8.Október, 2020
INTERNETBANKING